Kelantanese Tutorials

Monday, December 13, 2010


> Assalamualaikum...wbt
>
>
> Kepada sesape yang nak belaja loghat kelantan atau yg ada hajat nak
> kahwin dengan
> orang Kelantan..baik belajar, kaluu tak..pening kepala..heehehe.. :P
>


> Ada cerita di sebuah sekolah rendah di luar Kelate yg guru besarnya
> orang
> Kelate. Satu
> hari budak-budak ternampak ular. Jadi kata cikgu,"cepat-cepat lah
> katok".
> Budak-budak pun heran dan jawab balik, "bukan katak cikgu, tapi ular."
> Hmmmm konpius... Katok =pukul, balun, hentam
>
> Vocabulary :
> Bokbong - spesis musang
> Ttuyup - pepatung
> Pok Kor - spesis mengkarung
> Ike Kkhonge - ikan cencaru
> Gelenyar ,Gletah = mengenyam, getik
> Absorber = saksoba
> Supik Gelenyar - plastik bag (yang nipis tu.)
> Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab "tuffah" = epal)
> Gaduh, bbaloh = kelahi
> Ggaduh = nak cepat (double `G' means sabdu)
> Saka = gula (sekarang sudah jarang digunakan oleh generasi baru)
> Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
> Tohok = buang
> Ghohok = susah, payah
> SIAK DUK GGOBAR = Jangan risau.. Don't worry, be happy!!!
> WAK GGOGHI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.
> DEKPONG GAK EH = Kalau ya pun
> Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
> Kelaghing = kesat/not smooth (kulit kelaghing = skin not smooth
> enough)
>


> Kelantan + English?? = "Kelantalish"
> Contoh:
> POZEK (deposit),
> RIZAT (1.result 2. reserved),
> NNEJA (manager),
> ISTEK (estate),
> SUWIH (switch),
> MERKET (market), dll...
>
> Kata penguat dlm bahaso Klate pun boleh tahan menarik:
> manis LLETING
> masin PPEGHAK
> pahit LLEPE
> mase PPUGHIK
> tawar EBER
> putih SSUEH
> hite LLEGE
> biru KKETU
> kuning NNEHE
> kenye BBONYAH
> comel LLOTE
> gemuk DDEBOK
> busuk BANGA
> hapok KOHONG
>


> Ada beberapa "bunga bahasa" dalam loghat kelantan yang unik..
> Antaranya:
> YAK = lebih kurang "opocot!!!" atau "oops!!"
> DEH? = memohon restu atau persetujuan...lebih kurang "OK?",
> GAK = lebih kurang "habis tu.." atau "so.."
> PAH? = lebih kurang "GAK"
> HO(bunyi naik ke hidung sikit ) = "ya lah.." atau "yes"
> DOCK? = lebih kurang "bu(kan)?", "betul tak?" atau "isn't it?"
>

> TTINO : kita maksudkan 'perempuan' tapi bila sebut BETINA, ramai yang
> marah.(begitu juga JATE...)
> AIR TUAK : kita minum di bulan puasa, buat berbuka!!! Bagi orang luar,
> TUAK
> adalah Haram (sama taraf dengan TODI & ARAK...)Yang fresh & manis tu
> dipanggil NIRA.
> NNATE : kadangkala "simbol" kemesraan antarakawan...cuba direct
> translate
> jadi BINATANG... Boleh bergaduh nanti...
> SUKU SAKAT : bagi kita,bermaksud "tidak kena mengena", bagi org KL, ia
> bermaksud "kaum kerabat" contradict betul!!!
>
> Biasanya perkataan yang berakhir dengan `an','am','ang' diganti dengan
> `e'.
> cth : Jangan=jange
> Lengan=lenge
> Geran=gere,
> Pisang=pise
> Malam=male BUT NEVER NEVER & NEVER apply this formula on words like
> pelam(mangga) & pelan.
>
> Akhir sekali, peranan "SABDU" dalam loghat Kelantan. Begitu besar dan
> boleh
> membezakan langit dengan bumi.
> Sekadar contoh,
> Tanpa 'sabdu' orang boleh patah gigi kerana MAKAN KANTIN, sepatutnya
> disebut
> MAKE KKETENG (eating at the canteen)!!!
> Atau salah faham antara TAK PAKAI (not wearing) dengan TOK PPAKA
> (useless).
> Atau keliru diantara KECEK(tipu) dengan KKECEK (bercakap)
>
>
> so itula tutorial kite ttg bhs kelantan...i enjoy it very much..hope u
> too...
>
> Oghe Kelate Besh (OKB)
>
> And these are somemore : (from wmzakey)
> jo'ong = mendung
> kesit = sunyi dan takut
> mughih = marah
> kelih - tengok

0 Komen:

Post a Comment

Follow by Email

ash berkongsi (128) cnp copy and paste (37) berita (21) cnp (21) politik (21) sosiologi (19) Science (16) sains (16) tazkirah (15) sejarah (14) falak (13) Quran (12) astronomy (12) filem (11) mahasiswa (11) sajak (11) kesihatan (8) ramadhan (8) Health (7) astrophotography (7) hobi (7) 2012 (6) Sunnah (6) conspiracy (6) buku (5) english (5) tarbiah (5) travelog dq (5) Diet (4) TURKI (4) tips (4) Kajian (3) pemakanan (3) jumaat (2) music (2) pantun (2) Fetih 1453 (1) Kuliyyah Notes (1) LM 2020 (1) Nebula (1) Risalah Nur (1) SMS (1) ash (1) essay (1) psikologi (1) seloka (1)

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP