2012: 2 : Kutub Utara Yang Sebenar

Thursday, December 17, 2009


Alhamdulillah, berjumpa lagi kita sekali lagi.

Salam ALLAH ke atas kawan2 dan sahabat2 sekalian dan salam sejahtera buat semua.

Majulah kalian kearah kesatuan ummah.

Baiklah, dalam satu dialog antara Dr.
Adrian Helmsley dan krew dalam kapal penyelamat . Dia sambil merujuk kepada skrin yang memaparkan kapal mereka yang menuju ke arah utara, tiba2 salah seorang krew menyampuk dengan berkata " But, it is the true South Pole", begitulah kata2 dia yang saya ingat, mugkin salah.....tapi mafhumnya begitulah.

Pernah kawan saya memberitahu bahawa, peta dunia yang dilakarkan oleh al-Idrisi, pada mulanya beliau melukis peta dunia dengan meletakkan selatan bagi arah atas peta, akan tetapi pada peta zaman moden ini, selatan telah ditelakkan di bawah dengan bermacam alasan. Sebab itu jika perhatikan contoh peta al-Idrisi yang telah diterbalikkan kita akan dapati tulisan arab dalam keadaan terbalik. Boleh jadi juga ini bertujuan orang menjauhkan daripada bahasa arab yang mulia itu. Itulah taktik2 barat yang menghapuskan fakta2 yang direka oleh orang Islam. Contoh lain, jika di sebelah barat, Ibnu Sina ditukar namanya kepada Avicenna, dan ade karikatur yang menggambarkan Ibnu Sina adalah daripada orang latin dengan menggambarkan beliau sedang mengajar dalam bilik yang dipenuhi oleh orang2 Kristian latin. Perkara ini anda semua boleh merujuk dalam siri Ilmuwan Islam, TV3.

Di bumi bertuah Malaysia, pada zaman datuk2 kita, mereka ke sekolah dengan mengenali orang yang bernama Tok Janggut, Dato' Bahaman, Ibrahim Limbong sebagai pengganas dan pengkhianat bangsa, itulah doktrinisasi yang diterapkan kepada datuk2 kita semasa mereka di alam persekolahan mereka, sebaliknya mereka diperkenalkan dengan nama2 orang putih sebagai wira bangsa mereka.

Akan tetapi, hakikat sebenarnya adalah, Tok Janggut, Dato' Bahaman, Ibrahim Limbong adalah wira sejati bangsa, merekalah yang menaikkan semangat rakyat untuk berjihad. Tok Janggut misalnya, beliaulah yang merevolusikan perjuangan menentang British di Kelantan. Beliau telah menubuhkan negara Pasir Puteh dan beliau sendiri menjadi PerdanaMenteri.

Begitulah cara musuh Islam menghancurkan kita dengan serangan pemikiran atau perang pemikiran, banyak lagi contoh sebenarnya antaranya, pemakaian seluar pendek dalam iklan2 sekarang, kurangnya perkaitan pengajian sains dan matematik dengan Islam.

Terakhir, dalam mengharungi hidup sekarang ini, muslim mestilah perkasakan diri ke arah mukmin. Mempelajari sejarah secara terperinci, terutama kaitan penubuhan, kemajuan, kemuncak, kemunduran dan kehancuran Tamadun Islam yang silam. peta asal daripada al-Idrisi-sumber
( perhatian: ini adalah peta asal yang dilukis dengan meletakkan selatan di atas,
tetapi telah dipinda oleh pihak yang tidak berwajib dengan alasan untuk memudahkan orang untuk membaca peta)
peta yang diterbalikkan, perhatikan bagaimana tulisan arab yang terbalik-sumber
Rujukan:
-Catalogue of Scientific Excellence in Islamic Civilisation : Islamic Science Ahead of its Time
-Wikipedia
-eAudrey

3 Komen:

aniq,  Thursday, December 17, 2009 at 11:33:00 AM GMT+8  

huh..
rasa teruja..dpt ilmu baru..
sdeh sbb dri sdri xmmp nk capai thap ni..

anyhow..'thumbs up' on diz

Ashcroftstylus Az Thursday, December 17, 2009 at 1:09:00 PM GMT+8  

em...cedeh?
banykkan membaca dan mengembara.....

Post a Comment

Follow by Email

ash berkongsi (128) cnp copy and paste (37) berita (21) cnp (21) politik (21) sosiologi (19) Science (16) sains (16) tazkirah (15) sejarah (14) falak (13) Quran (12) astronomy (12) filem (11) mahasiswa (11) sajak (11) kesihatan (8) ramadhan (8) Health (7) astrophotography (7) hobi (7) 2012 (6) Sunnah (6) buku (6) conspiracy (6) english (5) tarbiah (5) travelog dq (5) Diet (4) TURKI (4) tips (4) Kajian (3) pemakanan (3) jumaat (2) music (2) pantun (2) Fetih 1453 (1) Kuliyyah Notes (1) LM 2020 (1) Nebula (1) Risalah Nur (1) SMS (1) ash (1) essay (1) psikologi (1) seloka (1)

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP