Metabolisma....ahai metabolisma

Saturday, July 03, 2010

Mahmud Syarif Zahari. Seorang yang bijak belajar. Baru sahaja selesai belajar subjek Astro Fizik, di kampus Universiti Antarabangsa Nilai.

"Syakir, cane eh?" Tanya MSZ kepada Syakir.

"Cane ape? Ko ni specific ceket soalan tuh...boleh x?"..Bentak Syakir, selalu begitu bila keluar daripada kelas Astro Fizik.

"Ni la, tgk la aku ni, setahun belajar kat cni, naik dobloh kilo" Ujar MSZ sambil menusuk telunjuknya ke perut dan menepuk lengan nya yang membesar.

"Taw la aku bukan mcm ko, slim....handsome" Ujar MSZ lagi.

"Nah, amik majalah, ko bace artikel Dr. Ash, em..x silap aku, page 77." Jawab Syakir sambil menghulurkan Majalah Kesihatan Antarabangsa kepasa MSZ.

"Taknaklah, aku nak ko cite, ko lupe ke tadi. Kan Sir Zulkifli ckp, kalo kite cite kat org ape yg kite belajar, ape yg kite bace, lagi cepat kita hadam dalam kepala." Syakir tetap berdegil.

"Ok lah. Mcm ni, Ko ni ade masalah dengan metabolic rate ko ni. Kadar pembakaran kalori badan ko slow sgt" Ringkas daripada Syakir

MSZ memberi isyarat tgn supaya Syakir meneruskan ceramahnya.

"Nak tny, ape jenis darah ko?" Tny Syakir.

"AB"Jawab MSZ ringkas.

"Owh, patutla ko mudah bersin kalo kena habuk, debu2. Dan..."

"Mane ko taw?, aku x penah report kat ko pun" Belum sempat Syakor habiskan ayatnya. Lidahnya dipotong dengan persoalan MSZ.

"Haha adela, ko ni, google je...belambak kat Internet, ni x, ptg pagi siang, asal ade free time. Chatting je." Balas Syakir, MSZ ter sipu-sipu.

"Ok, aku sambung. Tunggu aku habis baru potong cakap aku ek?" MSZ hanya mengangguk.

Mereka masih lagi berjalan-jalan di taman di Blok E. Memang itu suatu lumrah yang di amalkan oleh pelajar di universiti itu.

"Sebab2 mengapa kadar metabolisma ko kurang. Kalo menurut Dr. Ash


1. Puasa
2. Diet yg kurang kalori
3. Banyk makan snek dan gula2 yg manis
4. Kurang aktiviti fizikal
5. Under Active Thyroid, yg ni ko kena amik ihtimam sebab ia cukup2 bahaya jiko ko x jaga. Contoh2 masalah ni adalah.Lemah badan, kaki n tgn ko kerap sejuk, kulit kering dan nampak kuning2, susah nak tido mlm, sembelit, murung, rambut gugur.


Dan banyk lagi la...nanti ko bace sendiri dalam majalah tu, xpon ko GOOGLE JE...." Terang Syakir, dia mmg gemar menjadikan majalah kesihatan sebagai antara bahan bacaan sampingannya.



"OOOOO, habistu cane nak speed up aku punya kadar metabolisma, ade chance lagi x? Melopong mulut MSZ dek kagum dengan penghujhan Syakir.

"Ade je, ko je yg nak ke tak nak. Ko tgk rancangan The Biggest Looser tu, ade je peluang. Cume ko je yang kena berkorban cikit. Cara2 dy mcm ni...

Untuk tinmgkatkan kadar metabolisma ko, ko kena makan selalu, jgn lari daripada jadual makan. At least 5 kali sehari, ade pakar mencadangkan 6 kali sehari. Tapi bagi kita ni yg kena bajet duit, 4 pon dah cukuup, Breakfast, lunch, dinner n laaaast skali makan ringan dalam pukul 10 ke pukul 11 mlm. Tapi ko kena fizkan la jadula ko, mcm dinner waktu terbaik adlah sebelum maghrib. Jgn sekali kali berlapar, sebab nanti ia akan melambatkan metabolisma ko punye kadar.

Lagi, ko kena exercise hari2 la." Hujah Syakir lagi.

"Ooo , yeke, x taw pon, em..ko taw x ape cara exercise yg berkesan untuk aku?" Tny MSZ.

"Em..aku cadang 'Interval Training'. Training ni letih cket la. Contohnay, ko naik basikal. Buat 3 fasa.
Pertama, sederhana laju.
Kedua, kayuh biasa2 je.
Ketiga, Paling laju.

Setiap fasa ko buat dalam masa 3 minit, jgn lebih jgn kurang. dan ko ulang sampai ko letih.

Pada fasa 2 nak masuk 3, ko jgn berhenti. Ko perlu buat adalah, tambahkan speed kayuhan ko secara mengejut. Ini akan meneyebabkan, kalori dalam badan ko, dibakar secara mendadak. So, cepatla ko kurus n jadi mcm aku. Faham?" Syakir mengakhiri dengan satu persoalan.

"Yup2"MSZ sambil mengangguk.
"Tapi kan, ape pulak kaitannya dengan alat yg berat2 mcm dalam gym tu? MSZ tny lagi.

"Em, yg tu pun ade saham gak dalam pembakaran kalori. Sebab tu ko kena bina cikit muscle ko, ni x ,air je yg ade dalam lengan ko ni" Jawab Syakir sambil menggempal lengan MSZ yg lembut seperti span.

"Ko nak taw x? Satu kilogram otot membakar 100 kalori dalam sehari. So, kalo ko duduk saje2 pon ko dapat bakar la kalori ko tu. Lagi bila otot ko banyk, kadar metabolisma ko juga meningkat."Ujar Syakir lagi.

"Tapi ko kena ingat, berhati-hati dgn jumlah gula ko amik, kalo boleh x payah xpe. Dan minum air paling kurang 2 liter sehari. Banykkan makan makanan yg mengandungi kadar nutrisi yg tinggi, banykkan makan buah-buahan. Dam juga, kalo hari ko puasa tu, masa sahur dan berbuka tu pastikan cukup ptotin, serat dan sayur. Cukup jelah ek, aku ade hal ni, nak jumpa orang, pergi dulu eh. Jgn lupa kirim salam kat rumet2 ko. Assalamualaikum"

"Walaikumussalam" Jawab MSZ. Dalaman dirinya kini bertekad, untuk berusaha sebaik mungkin untuk menjaga amanah badan yg dipinjamkan olehnya sebaik mungkin.

Sumber.
-Dr. Lam
-24 Hr Fitness.co.uk
-fatfreekitchen.com

0 Komen:

Post a Comment

Follow by Email

ash berkongsi (128) cnp copy and paste (37) berita (21) cnp (21) politik (21) sosiologi (19) Science (16) sains (16) tazkirah (15) sejarah (14) falak (13) Quran (12) astronomy (12) filem (11) mahasiswa (11) sajak (11) kesihatan (8) ramadhan (8) Health (7) astrophotography (7) hobi (7) 2012 (6) Sunnah (6) conspiracy (6) buku (5) english (5) tarbiah (5) travelog dq (5) Diet (4) TURKI (4) tips (4) Kajian (3) pemakanan (3) jumaat (2) music (2) pantun (2) Fetih 1453 (1) Kuliyyah Notes (1) LM 2020 (1) Nebula (1) Risalah Nur (1) SMS (1) ash (1) essay (1) psikologi (1) seloka (1)

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP